Sunday, November 30, 2008

Sense Consultant dalam kenangan

Entah kenapa tiba-tiba teringat kembali kenangan bersama teman-teman ketika short sem 07/08 yang lalu.Subjek multi diciplinary project adalah kenangan manis yang tidak dapat saya lupakan.

Subjek ini menggabungkan pelbagai department dari Kulliyah of Architecture and Environmental Design IIUM, i.e, Architecture,Landscape Architecture,Quantity Surveying dan Applied art and Design.

my group members.tp tak cukup orang..hilang mana entah time photo session..


Sebanyak 16 group/consultant firms dibahagikan oleh lecturers.These 16 consultants will bid for 2 different projects.Group saya bid tender for exhibition gallery project.

Sebenarnya subjek ini mendedahkan para pelajar dengan working field nanti.


Memang agak sukar pada awalnya understanding each others.Yelah, lain orang lain ragamnya.Tapi projek harus sama-sama disiapkan for the sake of our own company,Sense consultant.


time final presentation.yang berdiri tu lect QS, Sr.Azrin Din

Kami di bahagian costing kadang-kadang bertikam lidah dengan architects.Maklumlah,architect ni design je kerja dia..Harga bangunan dah melonjak berjuta-juta.Budget yang diperuntukan within 150k je..time crit,habis QSs kena fire.

At last company kami berjaya berada di tangga ke dua dari 8 companies yang lain walaupun budget terlari sedikit.Walaupun terlari kami ada concrete reasons.hehehe.

Hadiah yang diterima dalam bentuk wang tunai.so,apa lagi,kami pi makan ramai-ramai satu group la..Kepada kawan-kawan se'group', u all memang best!!

ni pon time final presentation.yang tengah duduk tu lecturers

Kira time ni saya belajar cara nak berkerja dengan efektif secara berkumpulan,time management(sebab ada deadline n should follow the time line)etc.

Ni ada sedikit maklumat organisasi consultant kami:

Project Manager:Zubair Ahmad Shuhemi(architect)
Asst PM:Elmi Suraya(architect)
Secretary:Arifah(interior design)
Tresurer:Syafina(QS)
design team:
Eliyas(head arch) Alyassa'(arch)
Saifuddin(arch)
Farhana(arch)
Filzah(arch)
Nameerah(arch)
Haza(head Landscape arch)
Iman(landscape arch)Rashidah(Interior Design)
costing team:
Nursham(head QS)
Izyan
Nabil
Hazli

2 comments:

filzah said...

setelah sekian lame,, ahaha~ rindu giler waktu tu~ haha,bila lalu kat lorong tu,, ak terbayang2 .. haha

ukur kira said...

@Filzah:
Aa..setelah sekian lama..
Agak merindui saat2 itu.

Sama la.Bila lalu kat lorong tu,teringat ja time2 multidip.huhu