Saturday, December 27, 2008

Kerana Rambut....terus dilema

Kerana rambut...
Posting kali ini bukan berkaitan rambut perempuan..tapi rambut lelaki.
Baru-baru ni saya terbaca di mana ntah mengenai antara ciri-ciri fizikal Rasulullah S.A.W.
Saya tertarik (bukan tertarik rambut)tentang rambut Rasulullah S.A.W.
Antaranya yang dikatakan:
Rambutnya agak ikal,hitam,dibelah tengah,panjang hingga kadang-kadang mencecah telinga baginda serta panjang ke bahu dan disisir kemas.
So,saya pun bertekad tak nak potong rambut memandangkan rambut saya agak ikal.
Buat kawan-kawan sekelas,sem ni semua agak terperanjat dengan style rambut saya.Panjang...
Sebelum ini pendek macam askar..
So,ramai la yang bagi komen..
"Ko macam Akhil Hayy la"
"Aku support ko dari blkang.ko jangan potong rambut tu."
"Ko dah berubah nabil"
Macam-macam lagi komen dan pandangan kawan-kawan...


AMARAN!!Gambar sebagai hiasan.Ni bukan saya...jangan tertipu dengan gambar ini


Saya terus message seorang sahabat mintak pandangan dia.
Ayat yang dia kata lebih kurang mcm ni la:

"Dai'e tu perlu menjaga 'aibnya.Kena bawa contoh yang baik dan elok.Tutup lubang-lubang fitnah."

Dia tak kata pulak saya kena potong rambut.
Sekarang dalam dilema..Nak potong ke tak??
Rambut panjang tapi kemas halang dari buat kerja-kerja Da'wah ke???
Persoalan terus menjadi persoalan...tanpa jawapan..

p/s:utk pengetahuan rambut ini sudah mencecah telinga..
Ada pendapat tolong share

3 comments:

halim qittun said...

salam ziarah..patutla ana tgok rambut nta panjang..
apapun pnampilan nta tetap baik..bgus gak klu nta cuba kekalkan, pda msa yg smabhati2 dgn niat kita..sebb kdg2 blh berubah2..klu smpai satu fasa mghampiri perasaan seronok..mgkin perlu sntiasa beringat..
ana pun sering tersungkur dgn niat sndiri,

ing said...

hmmm..dlm byk2 sunnah, sunnah yg ni jgk yg org paling suka n bernafsu nk buat(termasuk ana)...walhal byk lg sunnah2 lain yg msih blum terlaksana..yg jauh lbh afdhal..hehehe =)

ukur kira said...

Pointnya sekarang,kalau niat ana rasa-rasa mcm nak terpesong ana patut bertindak?
Hmm...tetang comment ing,i hav no other comments.he3