Wednesday, July 28, 2010

Raut Wajah itu Menceritakan Sesuatu

Assalamu'alaikum..

Alhamdulillah,the Palestine Forum just finished few days ago.Sangat menyentuh hati apabila diceritakan kisah-kisah para syuhada' on board Mavi Marmara.Meng 'refleks' semula diri ini...,jauh sungguh perbezaannya.Untuk mencapai darjat syuhada' terasa tidak layak apatah lagi untuk mati,masih belum bersedia.




Tiada alasan untuk tidak berda'wah.

Kulihat raut wajah Ust Noorazman juga Dr.Syed Haleem tenang sekali.Even Dr.Syed Haleem tenang sahaja pergi makan sebelum forum bermula walaupun para komiti kelam-kabut mencari beliau.I like his style.

Penat?Ya,terpancar raut kepenatan pada wajah mereka.Namun masih mampu tersenyum dan berbual mesra.Aku kagum dengan mereka.Amanah Da'wah untuk menceritakan pengalaman dan kesedaran dipikul sehabis baik tanpa mengira kepentingan peribadi.Böyle büyük bir adam vardır!

Sudah menjadi kewajiban bagi kita untuk berjuang membebaskan bumi Palestina yang tercinta.As-Syahid Dr.Abdullah Azzam di dalam bukunya Prinsip-Prinsip Jihad ada menyebut,

"Dan salah satu kondisi (yang dapat menyebabkan hukum jihad menjadi fardhu 'ain)tersebut adalah apabila musuh telah masuk dan menyerang bumi Islam.Ketika Yahudi telah memasuki Palestina,maka jihad hukumnya Fardhu 'Ain.Demikian pula ketika gerombolan komunis Russia telah menginvasi Afghanistan,maka jihad hukumnya menjadi Fardhu 'Ain di Afghanistan.Bahkan jika kita tilik sejarah,sesungguhnya hukum Fardhu 'Ain ini tidak hanya dimulai ketika Russia menjajah Afghanistan,akan tetapi sejak pertama jatuhnya Andalusia ke tangan orang-orang Salib.Hukum ini tidak berubah hingga hari ini."

........................................

Teori dan Praktikal

Saya sedang menghabiskan bacaan sebuah buku bertajuk 'Tidak ada Alasan Bagimu Meninggalkan Da'wah',karangan Abdul Aziz Al-Aidan.Sungguh,tidak mudah dari pembacaan teori untuk dipraktikkan dalam kehidupan seharian.Mudah untuk kita berbicara tentang Da'wah,namun berpa ramai yang sanggup berkorban untuk Da'wah?

Matlamat Jangka Panjang..

Pertembungan antara matlamat jangka panjang dan pendek seringkali membuatkan saya buntu.Ya,saya dilatih untuk menjadi seorang Quantity Surveyor.Saya dilatih untuk 'membuat duit'.Saya didedahkan tentang cara investment terbaik,how to value property,even macam mana nak rasuah! atau dengan kata lainnya,kaya itu menjamin masa depan.Hati mana yang tak keruan bila berhadapan dengan wang?
Namun saya percaya dan yakin bahawa Rezeki itu dari Allah dan cukuplah bersederhana didunia ini kerana matlamat kita lebih jauh dari segala kekayaan itu.

Bila waktu kita?

Ya,Furkan Dogan seorang Pelajar berumur 19 tahun yang syahid bertemu Allah ketika ditembak oleh Tentera Zionist di atas kapal Mavi Marmara.Beliau telah berjaya.Mendapat kejayaan yang hakiki.Kita pula bila?Bersediakah?Terasa bagai langit dan bumi pabila membandingkan amal-amal saya.

Perbanyakkan 'Amal Soleh

Ramai diantara kita tertipu dengan kerja-kerja jema'ah.Kononnya,berpenat kerana jema'ah sudah memadai.Maka kita akan lihat 'manusia-manusia' ini terlalu sibuk membuat program kesedaran sehingga terlupa/tertinggal masanya untuk bersama Allah,Rabb Tercinta.Qiyamullail terlepas.Qur'an tidak ditadabbur,Al-Ma'thurat entah ke mana,bacaan-bacaan fikrah tiada masa,malah solat jema'ah juga tidak dititik beratkan.Aduh,ruginya.Ingatlah,kelak,kita dihisab secara individu.Sahabat sejema'ah juga belum tentu dapat membantu.Maka ayuhla sama-sama kita tngkatkan 'Amal kita disamping melakukan Da'wah.Peruntukkan masa-masa untuk bersama Allah.(Di samping menjaga Hubungan Dengan Allah,HDA setiap masa)

Ayuh sahabat-sahabatku,persiapkanlah diri kita.Usah kelak kita tergolong dalam orang-orang yang rugi.Peningkatan yang kecil tetapi konsisten adalah lebih baik.

Wallahu'alam

Notes:

1)dua için beni lütfen
2)I'll be leaving soon with my friend to the xxx Embassy to apply for the scholarship.May Allah make it easy.Amin Ya Robb
3)They said that I've a look of Dr.Syed Haleem.Even initially they're going to put my pic and edit it as a poster for the program.Semoga akhlaq saya juga seperti beliau.
3)Ya Allah,letakkanlah dunia di tanganku dan akhirat dihatiku.
4)Allahumma Bariklana fi Rajaba wa Sya'ban,wa balighna Ramadhan..
5)Teruskan berdoa untuk saudara-saudara kita di seluruh dunia amnya dan khususnya di Palestin.
6)Alhamdulillah,my sahabat safely arrived from Egypt at KLIA this morning.Hope to see him soon






4 comments:

ing said...

cara investment terbaik,how to value property, mcmn nk rasuah..

ajar ana bleh?

Ana rasa mcm minat plak bab2 ekonomi, QS n yg sewaktu dgn nya..

nk jadkan 2nd career ni...

**********************************
(1)x pa skdr mgaji, bkn nk rasuah atau terima rasuah...cuma nk tahu ilmu nya spya dpt lbh brhati2 dgn karenah manusia yg pelbagai...

(2)u've a look of Dr.Syed Haleem..sbnrnya sapa2 saja yg ada jambang n handsome akan nampak mcm nta..hehe (tp mmg anta nampak mcm Dr Syed Halim pun)

(3)xxx Embassy to apply for the scholarship.May Allah make it easy.Amin Ya Robb

Embassy apa tu?

Moga Allah prmudahkan...byk rahsia nta no....

(4)Allahumma Bariklana fi Rajab wa Sya'ban,wa balighna Ramadhan..

(5)Allahumansuril islama wal muslimin fi kulli makan wa fi kulli zaman

ukur kira said...

to ing:

Nta nak belajar ke?Honestly,memang best belajar benda2 ni ni sbb we are dealing with it in our daily life.Tapi kalau ana ajar,takut 'tersesat' pulak ilmunya..

Hehehe..Ing,u're really good in making jokes.NJ=Dr.Syed Haleem?Well,what else can I say?

Embassy apa?haa..itu yang kita tak tau..(rahsia la ing..kena sembang private dgn nta).
Banyak rahsia ana?Hehe.ana mmg begitu.

Amin Ya Robb..

Ad@Am said...

Kalaulah kita boleh qiamullail berjemaah, baca Al-Quran bersama, Baca Al-Ma'thurat bersama dan beribadah bersama ia lebih memberi kekuatan kpd kita seiring dgn meningkatnya rasa ukhwah.

teringat kisah lama kita (",)

ukur kira said...

to Adam:
Terkenang sebuah memori lalu...Kisah persahabatan kita bersama..lalala..
(ingat lagi tk nasyid tu?)hehe
Sori,tak betul sikit ana ni.

Hmm..Tu la..Dah lama dah riadah bersama.Mungkin suatu hari nanti Allah pertemukan semula..