Friday, July 30, 2010

Hati gelap,otak karat

Assalamu'alaikum...

Terlalu busy sehingga tak sempat nak mengaji quran..(Reasonable kah alasan tu?)Well seems like it was happening to me..

Ok,yesterday start balik mengulang hafazan di masjid time lepas maghrib.(aktiviti rutin sem-sem lepas.Well,kat MATRI pun after maghrib kan kita baca quran?so need penerusan la katakan).Baru start ngulang surah Ar-Ra'd,tersangkut.Dalam 1 muka tu,beberapa kali tersangkut.Aihh..Apa dah jadi ni?Hmm..maybe sebab surah ni baru dihafal kot dalam beberapa minggu yang lalu.So,tak masyi lagi.



After that,ngulang surah Ibrahim pulak.Tersangkut-sangkut jugak..Astaghfirullah..Apa kena ni?Dah karat ke otak ni?Teruskan juga mengulang dan alhamdulillah better dari sebelum ni.Tiba-tiba hati tergerak nak mengulang surah ali-imran.Guessed what?Lagi teruk.First page pun dah tersangkut.Sah,ada something wrong dengan otak ni.

After Isyak,rehat-rehat jap dekat column masjid.Pikir balik.Kes apakah yang telah berlaku pada diri ini?



Rupa-rupanya,bukan masalah otak.Tapi masalah hati.Biala hati kotor dan gelap,maka otak akan terjejas.Hati kena apa?Haaa...Yang itu,biar saya dan Allah sahaja yang tahu.(tak kan balasan sebab ponteng class hari tu?huhu..Bukan ponteng ek.Cari venue tak jumpa.Clashed dengan class lain.So,saya balik bilik terus.hehe)

Kesimpulannya,Celakalah orang-orang yang menghafal ayat-ayat Allah,tatapi kemudian dia melupakannya.

Nak hafal tu mudah..Setengah jam ada yang boleh satu muka or dua muka,tapi nak jaga hafalan tu macam mana?Teruk..Nak berdarah hidung ni tau dak?

Patutlah sahabat-sahabat Nabi S.A.W tak semua yang 'Hafiz'.Sebab mereka lebih nak mengamalkan ayat-ayat Allah dari dok pulun nak perabis hafal.Wallahu'alam..

*Ramadhan dah dekat,so,ada kawan-kawan yang dah start planning nak pulun habiskan Al-Quran in one month.Tergogoh-gapah nak habiskan.(Tak terkejor yop!-ayat orang Perak)So,jangan dok berebut nak habiskan.Baca elok-elok.Sat lagi dok kalut nak perabis baca,mati pulak sebab lupa nak bernafas..Tak ke haru?

Wallahu'alam.

Notes:
1)Sayangilah Al-Quran seperti mana kamu menyayangi dirimu.

2)Siapa nak ikut p kinokuniya weekend ni?

3)Celakalah orang-orang yang tak pelihara Al-Quran..Isk3...(I'm a failure lagi.Celaka?Mungkin..)

5 comments:

MuNsYi SaMa said...

tergopoh gapah smpai lupe bnafas?eh, boleh ke cmtu?hehe

Thanks nabil.reminder kpd ana gak.quran hny sbg hiasan. :(

ukur kira said...

@Shu'bah:

Boleh2..Tapi x sure la pernah ada kes ke tak..

Reminder kpd kita smua..

ing said...

Ana nk ramadhan kt Matri atau kt Mesir...
baru terasa nikmatnya Ramadhan...

ya Allah kabulkanlah...

ukur kira said...

to ing:
Dekat UIA pun terasa nikmat Ramadhan.I love it!

ing said...

oh ya lupa...
masjid UIA...
Saya suka masjid itu (melayu baku)