Monday, August 2, 2010

Siapa patut stress?

Assalamu'alaikum.

Yesterday,on the way ke cafe after Maghrib,saya berselisih dengan salah seorang kawan arab.Mula-mula tu ingat nak ignore je sebab dia tengah khusyuk berbual dengan kawannya yang juga arab.Saya tak mahu ganggu perbualan orang.But suddenly,dia panggil saya.

So,mahu tak mahu saya pun berpatah balik pergi kepadanya.(sambil buat muka innocent.Kononnya tak notice kehadirannya di situ..Jangan tiru perangai ini)So,he introduced me as his Best Malaysian's friend.(terharu sedikit)Kawan dia tu terus tanya saya,"Speak Arabic?"

So,saya yang tak mau cari penyakit terus reply,"Oh,no no.Just English"..Malangnya,Kawan Arab saya ni dengan konfidennya kata kat kawan dia,"Oh,he is not telling the truth.He can speaks Arabic very well."

Saya pulak dengan terkejutnya statement kawan saya tu terus terus la menafikan,namun kawan dia tu lebih mempercayai kawannya lantas terus bercakap Arab dengan saya.

Ok,selama lebih kurang 10 minit dia dok 'prom pram prom pram'(istilah kedah untuk orang yg ala2 beletiaq or dok begebang sakan),sepatah habuk pun saya tak paham.Kenapa?Sebab dia guna Arab 'ammiy.(Arab pasar/tak formal)..And he expect saya paham.Yang kawan arab saya pulak rilek je..Setelah berdiam diri agak lama,ditambah dengan stress sebab tak paham apa yang diperbualkan,saya pun menyampuk,"Asif syeikh,fushah please."

Kawan arab saya teruja dan terus kata,"wow,bilingual".

Celah mana pulak saya ni bilingual arabic n English.English n Malay boleh tahan la jugak.




So,dia pun cakap la fushah.Alhamdulillah paham pun apa yang dia dok sembang tadi.So,ada la chance sampuk-sampuk sikit.(buat2 poyo terror arab la konon).Dalam 5 minit dia dok cakap fushah,dia menjerit,Arggghhh!!!

Dia kata dia stress.Susah nak cakap fushah.Kena dok cari perkataan2 formal.So,dia mintak excuse untuk guna 'Ammiy semula.So,saya pun spontaneously mintak diri la.Tak kan nak jadi tugu di situ,mendengar dengan tenang walau tak paham sepatah.Baik pergi isi perut.Kebetulan memang dok lapaq dah.

On the way dok jalan,saya terfikir...Siapa yang patut stress???Saya yang tak paham ammiy or dia yang susah nak cakap fushah??

Kesimpulannya,kawan arab saya tu yang patut stress.Dia yang memandai-mandai kata saya boleh arab.Kan senang kalau cakap english dari awal..Hmmm...

*Ing,nta kena ajar ana ammiy pulak.hehehe..

9 comments:

nurizbhr said...

1st time dgr ada org arab stress dlm menutur arab fushah..

tp bole jd gak memandangkan perbezaan bahasa arab fushah dan arab ammi mmg ketara.. arab ammi lg ringan sebutannya dan mudah faham sdgkan arab fushah perlu ssn ayat ikut tertib nahu sorfnya..

dan xsmua org arab ni sbnrnya fasih berbahasa arab fushah..wpun diorg arab tulen!

ing said...

Siapa yg patut stress?
kwn arab nta tu la...
haha

kwn nta tu arab syria atau mesir atau jordan?

depa (bkn smua) nk baca tulisan arab pun x btul baris...
Tulis pun kdg2 silap...
Walhal depa ARABI....

Depa siap dtg umah ikhwah indonesia lg, minta tlg ajarkan kitab bahasa arab...
kisah benar ni...

***********************************

*bagusnya nta ada ramai kwn foreigner...byk bnda bleh bljr/dpt..

*Apapun sntiasalah brhati2 wlpn mrka baik2 trutamanya arab...
(skdr psnn sbg seorg shbt)

*Ana x lah cekap sgt arab..nta lg cekap..kita sama2 bljr ek..

(",)

MuNsYi SaMa said...

Cuba terbalikkan situasi dan anta akan faham.

Anta dgn kwn anta dok begebang dgn loghat utagha pastu kwn arab anta dtg.

pastu anta dgn kwn anta kena cakap bahasa melayu baku. saya, awak, teruja, dahaga dsb..mestila nta stress kan?hehe

Meh blaja arab ngan ana, takyah susah2 belajar dgn ing. :P

ukur kira said...

@nurizbhr:
certain words are totally different from fushah.It really drives me crazy.

@ing:
He is an African but living in Sau'di.So,far tak ada lagi la orang arab mai kat ana mintak tlg ana ajarkan fushah..hehe

Ana sentiasa brhati-hati..I'm always keep a gun close to me.hehe

Kita blajr arab sama2..

@Shu'bah:
That's why I preferred English at the 1st place.
Saya setuju.Jika saya bercakap Bahasa Melayu baku,saya akan kelihatan pelik.(ada gaya baku tk?)

Nanti ana buat advertisment "Mari belajar arab dgn Shu'bah"..ok?

ing said...

loghat kedah masih understanable...
klau nk samakan,
kita kena samakan ammiyah arab tu loghat klate
DAN
fushah tu bahasa melayu baku..
baru btul...

Tp, org klantan x lah buta huruf sampai x reti baca tulisan melayu atau x mampu berbahasa melayu baku dgn baik...
hehe

***********************************

*Salah 1 drp 10 wasiat IHAB ialah berusaha brcakap dlm bhasa arab fushah krn ia merupakan syiar Islam..

*tahukah kamu negara manakah yg penduduknya paling ramai yg BUTA HURUF?

ukur kira said...

@ing:
Kesian org arab jadi mangsa untuk post ana kali ni..hehehe

Aaa..salah 1 wasiat IHAB,berusaha bertutur dalam bahasa arab FUSHAH.

Hmmm...ana rasa Mesir.Hehe..Kesian mesir jadi mangsa tuduhan ana..

ing said...

salah...
hehe...
Mesir no. 2...

ukur kira said...

@ing:

So,what's the answer?Hmm...tak kan Malaysia pulak kan?

MuNsYi SaMa said...

ana tau ing..papua new guinea..betul ke?hehe